Telegram - veselje v šklatli spominov

Neprecenljivost trenutka, ohranjena in skrbno varovana v telegramu.

Topel občutek, ki je neopisljiv… Vonj telegrama, shranjenega med pomembnejšimi dokumenti mojega življenja, rojstnimi listi, starimi spričevali, med njimi se najdejo celo osebni dokumenti iz časa moje babice, kateri so izpolnjeni še z rokopisom... Globoko v omari, ki pride v poštev ob redkih priložnostih, mogoče enkrat na dve leti, in se vedno sprevrže v neprecenljivo popotovanje v preteklost. Nostalgija. Tega nam nihče ne more vzeti, še manj pa ustvariti. Pride samo od sebe. To je v nas. To je v vsakemu od nas!

»Dojenček te stane več kot vse drugo na svetu. Tvojo ljubezen, tvoje življenje«
- Pam Brown -

Na žalost nostalgija izhaja iz stvari, ki nas bodo opominjale daleč v prihodnosti… in le kdo ima pri današnjem norem tempu čas misliti o prihodnosti? O prihodnosti  parih desetletij? Naše glave so s prenasičenimi koledarji in opomniki že tako ali tako preobremenjene. Postajamo vsemogoči, pričakovanja postajajo vse višja, tempo življenja drvi v včasih si nepredstavljive višave.

Še dobro, da narava vsaj občasno poskrbi, da se čas ustavi. In rodi se novo bitje. Vse bolj kot se poglabljam v razvoj tistega malega zakladka v materinem trebuščku, ki navkljub norosti okrog njega, tiho in vztrajno raste, si vsakič znova rečem: Pa to je čudež! Čudež življenja, kateremu smo lahko priča pri svojih najbližjih, sorodnikih, prijateljih, znancih, sodelavcih… Pravo zavedanje magičnosti trenutka, ter s tem kruta realnost takšnih in drugačnih skrbi o premagovanju ovir, pa se zares začne prav z rojstvom. Rojstvo otroka, prvi jok in vzdihljaji sreče. Trenutki, ko se mamici in očku čas ustavi, ko pride na plan nepopisno veselje in preprosta sreča. In to je tisto česar bi se mogli večkrat spominjati. Ustvarjajmo spomine.

Telegram
ni poklon za enkratno branje, telegram so najlepše želje, misli in verzi ob rojstvu novorojenčka naših najbližjih, ki nam obljubljajo spomine še daleč v prihodnosti. Telegram je nostalgija, ki nas popelje nazaj v najsrečnejše trenutke tega čudežnega življenja – v čas rojstva otroka.

Tehnologija dandanes omogoča prisotnost vsakega od nas, vsak trenutek, kjer koli. Spominske zmožnosti računalniških aparatov so skoraj neskončne, pa vendar ali resnično predstavljajo primerljiv spomin shranjen v prikupnih škatlah na dnu omare? Bo sporočilo prek telefona ohranjeno do naslednje pomladi? Bodo današnje fotografije s telefonov varne pred vsemi škodljivci? Ohranjene tudi za generacije, ki prihajajo za nami in za one za njimi? Le, če se bomo srečno izognili poškodbam, virusom in ostalim nadlogam, ki zmanjšujejo verjetnost dogodka v minimalistične številke in nas zavajajoče ohranjajo mirne… Kljub vsemu, nečesa nam pa tudi najpametnejši telefoni ne morejo ohraniti. Vonja. Tega neprecenljivega vonja skrbno hranjenih stvari, tega nam nihče ne more povrniti. Prav tako ne platnice voščilnice, ki se nežno vije pred našimi zarosenimi očmi.Ljudje potrebujemo toplino, izvirajočo iz stvari, ki v nas prebujajo občutke. Skoraj smo pozabili na njih, vendar se vračajo. Z Malimi zakladi se vračajo telegrami in vračajo se v velikem slogu.

Telegrami ob rojstvu otroka kot neprecenljiv spomin.

Mali zakladi